Op nagels bijten, tandenknarsen, duimen, op kleding kauwen, haren draaien en velletjes plukken. Wat heeft dit met actieve reflexen te maken? Heel veel!

Bovenstaande verschijnselen gaan over het Babkin-reflex (voluit Babkin Palmomental Reflex genoemd). Laatst ontdekte ik dat dit reflex bij mij nog actief is. Een goede aanleiding om er wat meer over te vertellen.

Ik had speciaal zand gekocht voor een cliëntje met sensorische integratieproblemen en kneedde het voorafgaande aan de sessie eens flink door. Toen gebeurde er iets heel bizars! Ik voelde dat mijn kaken wilden meekauwen op het ritme van mijn handen. Mijn speekselproductie kwam op gang en er kwam een soort onverzadigbare drang in me op om te blijven kneden en te kauwen. Wow, ik heb nog een actief Babkin-reflex!

Ineens vielen er heel veel kwartjes. Als kind heb ik lang geduimd, ondanks de verwoede pogingen van mijn ouders om dit met allerlei vieze smeerspulletjes af te leren. Daarna is het naadloos overgegaan op nagelbijten. Dat heeft me veel zakgeld gekost, maar ik bleef het doen. In mijn puberjaren ging het over in snoepen (vooral Engelse drop, want dat kauwt zo lekker). En daarna heb ik het nagelbijten bewust wel onder controle gekregen, maar vergreep me op stressmomenten aan de kauwgom. Geen wonder: mijn lichaam was nog steeds bezig met het integreren van het Babkin-reflex!

WAT IS HET BABKIN-REFLEX?

Het Babkin-reflex is één van de voedingsreflexen en is gekoppeld aan de handen. Test maar eens bij jezelf: maak vuisten van je handen en voel dan eens of je kaak aanspant. Ontspannen je kaken als je je handen weer opent? Als je nog een duidelijke hand-kaakbeweging voelt, heb je te maken met het Babkin-reflex.

Het Babkin-reflex zorgt ervoor dat baby’s gaan drinken bij de moeder. Bij kleine baby’s zie je dat hun handjes tijdens het drinken een pompende beweging maken. Het reflex zorgt voor de productie van endorfines, een neurotransmitter die pijnstillend werkt en een fijn en verzadigd gevoel geeft. Dit versterkt de hechting met de moeder. Na een maand of 4 raakt het reflex geïntegreerd en is de weg bereid voor de ontwikkeling van een goede mondmotoriek, dat belangrijk is voor kauwen, slikken, zuigen en ook voor de ontwikkeling van spraak. Bij baby’s met reflux of problemen rondom (borst)voeding zie je dat dit reflex vaak nog niet goed is geïntegreerd. En ook dat klopt bij mij: als baby had ik de eerste weken problemen met de flesvoeding.

Bij het schoolgaande kind is een actief Babkin-reflex te zien als mond- en tongbewegingen tijdens het tekenen of schrijven. Of het puntje van de tong is zichtbaar als ze zich concentreren. Ook zijn kinderen met dit actieve reflex vaak slordige en gulzige eters. Of juist ontzettend kieskeurig (bv. geen stukjes in het eten). Kinderen die kwijlen, stotteren of slechte articulatie hebben, hebben vaak ook een actief Babkin-reflex. Ook willen kinderen met een actief Babkin-reflex op alles bijten / kauwen: mouwen, koordjes, pennen etc. Kauwsieraden zorgen ervoor dat de kleding heel blijft, maar lossen uiteindelijk het probleem niet op als dit reflex actief blijft.

HOE ERG IS HET?

Niet geïntegreerde reflexen werken als stoorzenders. Het zit de gezonde ontwikkeling in de weg. Het lichaam besteedt energie aan een proces dat geen energie meer hoeft te kosten. Omdat het leven nu eenmaal doorgaat, ontwikkelt je lichaam compensaties die niet efficiënt zijn. Je bent hierdoor gevoeliger voor stress en verandering en nieuwe dingen leren kost meer moeite. Op volwassen leeftijd kunnen die compensaties zelfs zorgen voor burn-out klachten en andere gezondheidsproblemen.

Een niet-geïntegreerd Babkin-reflex creëert een behoefte in het lichaam die bevredigd moet worden. Het geeft onrust in het lijf. Handen die willen aanraken en friemelen. Kaken die moeten kauwen, op pennen, mouwen, koordjes, kauwgom, wat dan ook. Het zit de spraak- en/of handschriftontwikkeling van het schoolgaande kind in de weg. Een kind dat hier oefentherapie voor krijgt kan na het integreren van dit reflex opeens met sprongen vooruitgaan. Verder kan dit reflex door de link met endorfines drang en dwang in de hand werken en de mens verslavingsgevoelig maken, in welke vorm dan ook (eten, werk, roken etc).

Dit reflex kan je ontwikkeling dus aardig in de weg zitten. Maar het goede nieuws is dat het op iedere leeftijd behandeld kan worden door middel van MNRI Reflexintegratie therapie. Bij mij heeft het misschien wel aan de wieg gestaan van mijn carrière als lichaamsgericht therapeut. En daar kan ik alleen maar heel blij om zijn!

Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Baby- en kindertherapeut
www.Adem-ruimte.nl

Archief

Recente berichten

Archieven

Deel dit verhaal