Afgelopen week had ik een eerste ontmoeting met een kleine jongeman van 4 maandjes oud met ernstige slaapproblemen. In zijn jonge leventje heeft hij al veel meegemaakt.

Zo heeft hij onder meer tijdens zijn geboorte een schedelelektrode gekregen. Ik vroeg aan de ouders of hen was uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Dat was niet het geval. Het enige dat ze wisten is dat er een plakkertje op het hoofd van de baby werd geplakt om de hartslag goed te kunnen meten, aangezien de band om de buik steeds afzakte. De eerste keer ‘plakken’ mislukte, de tweede keer bleef hij zitten. Toen ik uitlegde hoe een dergelijke schedelelektrode werkt en dat dit voor de baby heel pijnlijk is, waren ze geschokt.

De schedelektrode (ook wel inwendige CTG genoemd) wordt vaak een (onschuldig) ‘plakkertje’ genoemd op het hoofdje van de baby. Het is echter verre van dat. Het is een scherpe koperspiraal die IN de hoofdhuid van de baby wordt geschroefd. Zonder verdoving. Kan je je voorstellen dat nog niemand jou heeft aangeraakt en dit je eerste ontmoeting is met de buitenwereld? De baby schrikt enorm, de hartslag schiet omhoog en de baby trekt zich weg van de pijn. En dat terwijl het juist moet indalen en zo soepel mogelijk de weg naar buiten wil vinden.

Het gebruik van een schedelelektrode begint aardig gemeengoed te worden binnen de ziekenhuizen. Vaak wordt er weinig over verteld, anders dan dat het nodig is voor het meten van de hartslag. Op die manier ontbreekt Informed Consent, oftewel het juist en volledig informatie verstrekken over de voor- en nadelen van deze medische handeling, zodat je daar wel of geen toestemming voor kunt geven. Informed Consent is een wettelijke verplichting. En die voor- en nadelen zijn er wel degelijk:

Voordelen:
Het geeft een meer nauwkeurige meting van de hartslag van de baby
Geeft meer bewegingsvrijheid tijdens de bevalling (maar dat doet een draadloze CTG ook)

Nadelen:
Het is heel pijnlijk en stressvol voor de baby
De vliezen moeten worden gebroken, wat de bevalling heftiger maakt voor zowel moeder (weeënstorm) als voor de baby (met hogere kans op medisch ingrijpen)
Groter gevaar voor infectie
De baby krijgt een wondje op het hoofd dat kan ontsteken of wat zelfs een kaal plekje kan worden
De elektrode kan losraken en dan moet de hele procedure opnieuw

Daarnaast zijn er vraagtekens te zetten bij het nut van permanente monitoring, aangezien uit onderzoek blijkt dat dit de kans op medisch ingrijpen en keizersnede tijdens de bevalling verhoogt. Maar dat is weer een andere discussie.

Conclusie: laat je goed informeren over het nut en de noodzaak van het plaatsen van een schedelelektrode tijdens de bevalling en leg je wensen hierover vast in je geboorteplan.

Met dank aan Anna Myrte Korteweg, schrijfster van het boek Vrije Geboorte om aandacht te geven aan de elektrode als (geen) plakkertje.

Lees ook het vervolgbericht dat ik naar aanleiding van alle reacties schreef: https://www.facebook.com/praktijkAdemruimte/photos/pb.392759830836688.-2207520000../3366633670115941/?type=3&theater

Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Baby- en kindertherapeut
www.Adem-ruimte.nl

Archief

Recente berichten

Archieven

Deel dit verhaal