Rollen is voor een baby een hele belangrijke ontwikkelingsstap en wordt met recht een mijlpaal genoemd. Waarom is het rollen zo belangrijk?

Dat komt omdat het rollen veel samenwerking van het babylijf vraagt, waarbij de achterkant, voorkant en zijkanten van het lichaam een logisch geheel gaan vormen. De baby krijgt door het rollen meer lichaamsbesef en gaat echt ervaren dat het in een driedimensionaal lichaam zit in plaats van een plat vlak te zijn. Daarnaast geeft rollen een versnelling in het evenwichtsorgaan, wat de ruimtelijke ontwikkeling stimuleert en ook de prikkelgevoeligheid traint. Het lichaam leert om te gaan met veranderingen in houding, zonder dat dit angst oproept.

Een andere reden dat rollen zo belangrijk is, is dat de baby hierdoor zijn middellijn kruist. Het kunnen kruisen van de middellijn (het midden van je lichaam) is zo’n beetje de Heilige Graal van de breinontwikkeling, dus je zult zeker willen dat je baby gaat rollen. Door het overkruisen van de middellijn raken de linker en de rechter hersenhelft namelijk steeds meer met elkaar verbonden, en deze verbindingen heb je later ook weer nodig voor het leren op school, het omgaan met prikkels en een goede emotieregulatie.

Een baby zal zo vanaf 10 weken oud, ondersteund door zijn rugreflexen, aanstalten gaan maken om te gaan omrollen. Vanuit het vroegste patroon van ontwikkeling is het hoofd hiervoor de belangrijkste initiator. De baby ziet iets vanuit rugligging wat zijn aandacht trekt en draait het hoofd in die richting. Vervolgens wil de baby dit pakken, waardoor de buitenste arm meedraait naar de kant waar de baby naar kijkt. Zo komt de schouder van de grond, beweegt de heup richting schouder en hopla, de baby rolt zomaar over zijn zij op zijn buik. Dit laat zien dat het omrollen ook veel doet voor de visuele ontwikkeling van de baby. De baby zal in het begin makkelijker van buik naar rug draaien (geholpen door het gewicht van hun hoofd) en daarna rollen van rug naar buik.

Heeft jouw baby moeite met rollen? Dit kun je doen:

zorg dat je baby comfortabel is in iedere lichaamspositie, dus het liggen op de rug, buik en zijdes. Wissel deze kanten regelmatig af.

verleid je baby met een aantrekkelijk speeltje dat je op de ooghoogte en armlengte van de baby houdt. Houd het niet te hoog om overstrekken van de rug te voorkomen.

zorg ervoor dat je baby er met de verste arm naar reikt voor het uitnodigen van de rolbeweging. Dit zorgt voor de juiste rotatie van de wervelkolom.

mocht de baby moeite hebben met deze rotatie, dan kan het zijn dat er nog iets blokkeert in de nek of het bekken. Dit kun je bij een osteopaat laten nakijken.

soms komt een baby niet tot omrollen omdat de reflexen die hiervoor nodig zijn niet hun goede werk kunnen doen. Dit zie ik vaak bij baby’s die een lastige of medische geboorte hebben gehad, zoals bij een keizersnede of gebruik van een vacuümpomp. Daardoor hebben ze niet de spildraai kunnen maken die nodig is voor het activeren van deze reflexen. Met MNRI Reflexintegratie therapie is dit te verhelpen.

Veel baby’s vinden rollen moeilijk en overstrekken zich dan. Dan gebruiken ze het verkeerde rugreflex om te gaan rollen. Het is belangrijk om dit vroegtijdig te zien en actie te ondernemen.

Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Babytherapeut & Geboortecoach
www.Adem-ruimte.nl

Archief

Recente berichten

Archieven

Deel dit verhaal