Veel baby’s hebben last van reflux, oftewel het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm, met overmatig spugen of het steeds terug moeten slikken van voeding tot gevolg. Het wordt gezien als normale babykwaal waar ze vanzelf wel weer uitgroeien. Maar is reflux eigenlijk wel zo normaal? En waarom hebben zoveel baby’s hier last van?

Reflux kan de roze wolk gitzwart kleuren en is vaak een uitputtingsslag voor ouders en een lange zoektocht naar een oplossing die werkt. Ook kan reflux de motorische ontwikkeling van de baby verstoren, aangezien bepaalde houdingen worden vermeden.

Als belangrijkste oorzaak voor reflux wordt genoemd dat de sluitspier tussen de maag en slokdarm bij baby’s nog niet volledig is ontwikkeld, waardoor de voeding gemakkelijk kan terugstromen. Dit verklaart echter niet waarom de ene baby veel last heeft en een ander niet of nauwelijks. Af en toe een mondje melk teruggeven na een voeding is niet vreemd, maar vaak en veel spugen is echt niet de bedoeling. En dat zoveel baby’s hier last van hebben, maakt het nog niet een normale babykwaal.

Veelgebruikte oplossingen voor reflux zijn:

> indikken van voeding. Hierbij wordt johannesbroodpitmeel toegevoegd aan de voeding. Het idee hierachter is dat een dikkere maaginhoud minder snel terugstroomt in de slokdarm.

> houdingsadviezen, zoals het rechtop houden na het drinken gedurende 20 à 30 minuten. Hierdoor krijgt het lijfje de tijd om de voeding te verwerken met minder kans op spugen.

> maagzuurremmers (Nexium of Omeprazol). Dit zijn zgn. protonpompremmers, die de aanmaak van maagzuur remmen en het terugstromen van voeding in de slokdarm minder pijnlijk maken.

Soms kan ook verbetering van de drinktechniek het spugen verminderen of het schrappen van bepaalde allergenen zoals koemelk.

Medicatie bij baby’s wil je echter het liefst vermijden, omdat dit ook weer de nodige nadelen geeft. Het indikken van voeding en maagzuurremmers maken de voeding namelijk moeilijker verteerbaar met meer darmkrampen en obstipatie tot gevolg. Dat maakt dan weer extra medicatie nodig (Forlax). Op zijn best is medicatie symptoombestrijding en pakt de onderliggende oorzaak van reflux niet aan. Het is interessant te weten dat maagzuurremmers voor de toepassing bij baby’s onder 12 maanden niet officieel zijn goedgekeurd en op de lange termijn de kans op botbreuken vergroot.

Ondanks alle genomen maatregelen zijn er baby’s die last blijven houden van reflux. Dat komt omdat een belangrijke, misschien wel de belangrijkste onderliggende oorzaak van reflux niet wordt meegenomen. En dat is nog niet verwerkte geboortestress.

Niet verwerkte geboortestress is een vaak gemiste oorzaak van reflux. Het zorgt voor een overprikkeld stresssysteem wat veel problemen geeft in het lichaam. Als deze spanning verzacht en verdwijnt, dan krijgt de spijsvertering weer de ruimte om zijn werk goed te doen, zonder dat je hebt hoeven te sleutelen aan de biochemie van de spijsvertering. In mijn praktijk heb ik hier al vele voorbeelden van gezien, zoals bij baby Aaron.

Sommige kleintjes hebben zoveel last van reflux, dat zij spugen tot bloedens toe, een ontstoken slokdarm krijgen of in gewicht stilstaan of achteruit gaan. Refluxziekte wordt dit genoemd en dat is echt heel verdrietig. Het kan zelfs leiden tot voedselweigering en eetproblemen. Er zijn speciale Spuugpoli’s waarin baby’s die veel spugen kunnen worden behandeld. Daarbij wordt echter primair gekeken naar slik- en maagproblemen en helaas niet naar eventuele nog niet verwerkte geboortestress.

Wil je meer weten over deze niet verwerkte geboortestress en hoe dit kan leiden tot reflux? Lees dan mijn vervolgartikel EEN ANDERE KIJK OP REFLUX (2)

Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Baby- en kindertherapeut
www.Adem-ruimte.nl

Archief

Recente berichten

Archieven

Deel dit verhaal