Laatst deed ik de tv aan en kwam terecht in een aflevering van het programma Traumacentrum. Er was een vrouw het ziekenhuis binnengebracht die bezig was een kind te baren en dit ging blijkbaar niet van een leien dakje.

Ziekenhuispersoneel dromde erom heen en er ontstond wat commotie omdat de toekomstige vader het teveel werd en wegliep. In de tussentijd lag de barende vrouw, die ook niet zo goed Nederlands sprak, omringd door vreemden op bed en werd aangemoedigd om te persen. Al met al wilde het allemaal niet zo vlotten. “We gaan een cupje op het hoofdje zetten, mevrouw, want het duurt te lang”. Zo gezegd, zo gedaan, en aldus werd de baby met behulp van een vacuümpomp geboren. “Nou, deze mevrouw had wel een hele lastige bevalling, en dat voor een derde kind!” gaf de klinisch verloskundige als commentaar, terwijl ze er een wenkbrauw bij optrok.

Bij dit commentaar viel mijn mond in verbijstering open en het stoom kwam werkelijk uit mijn oren! Als Doula (zwangerschaps- en geboortecoach) weet ik hoe belangrijk ontspanning is voor een soepele geboorte en hoe stress roet in het eten kan gooien. En deze opmerking gaf blijk van wel heel weinig begrip voor de stressvolle omstandigheden van deze barende vrouw en de impact hiervan op het verloop van de bevalling.

Tuurlijk stagneert deze geboorte, dat is zo klaar als een klontje. Lieve mevrouw de klinisch verloskundige, stelt u zich eens voor dat u heel erg nodig moet poepen en de enige mogelijkheid is om dit in het openbaar te doen. Zit je daar in je blote kont te midden van vreemde mensen, die ook nog eens commentaar geven op hoe je dit doet. Een behoorlijk vergelijkbare situatie als uw barende patiënt. Gaat dat lukken? Nee!!! U zult namelijk ontdekken dat uw sluitspier volledig op slot gaat. Dat is geen onkunde van uw kant, maar een reactie op stress. De kracht van Moeder Natuur, die het lichaam beschermt tegen gevaar. Als een barende in gevaar is, moet de bevalling gestopt worden zodat ze een veilige plek kan vinden voor haarzelf en de baby. En een bekkenbodem die zich aanspant, daar past geen kind meer door. Net zoals poepen in het openbaar niet lukt. Iedereen die wel eens op een campingtoilet heeft gezeten, heeft ervaren hoe de sluitspieren reageren op andere aanwezigen.

Ik had deze barende vrouw zo gewenst dat ze tijd en ruimte had gekregen weer in haar eigen cocon te kruipen, te wennen aan de overgang van huis naar ziekenhuis, en meer rust aan haar bed had gehad. En zeker geen camera’s! Nu moest de vacuümpomp worden gebruikt, wat nogal wat nadelige effecten kan hebben op de toekomstige ontwikkeling van het kind. En dan over het recht op ‘Informed consent’ maar niet te spreken. Voor ieder medisch ingrijpen moet namelijk nadrukkelijk toestemming worden gevraagd.

Hopelijk gaat het inmiddels goed met moeder en kind. En dit tv-programma heeft maar weer eens aangetoond welke toegevoegde waarde een Doula kan hebben bij een geboorte voor zowel de moeder als het kind. Een Doula helpt moeder en partner om de bevalling zo ontspannen mogelijk te kunnen ervaren. Een waardevolle toevoeging aan mijn praktijk deze geboortebegeleiding, om je leven vanuit rust en ruimte te kunnen beginnen. Een ontspannen leven begint immers bij een ontspannen geboorte.

Een Doula bij je bevalling kan dit soort taferelen voorkomen. Samen met jou / jullie bereiden we de bevalling goed voor en zorg ik ervoor dat je zo ontspannen en soepel mogelijk kan bevallen. Ben je benieuwd wat ik als Doula voor je kan betekenen? Kijk hier voor meer informatie.

Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Lichaamsgericht therapeut & geboortecoach
www.Adem-ruimte.nl

 

Archief

Recente berichten

Archieven

Deel dit verhaal