“Hoe is het met je?” vraag ik aan je. Er is in korte tijd veel veranderd in je leventje en dat is best pittig voor je. Zeker als je 6 jaar oud bent. Er komt een stille, serieuze frons op je gezicht

Ik vraag je of je de gevoelscirkel wilt neerleggen. Alle pizzapunten zijn stukjes van je gevoel en die zijn fijn (groen) of niet zo fijn (rood). Allemaal bij elkaar zorgen ze ervoor hoe je je voelt. Je legt de cirkel bijna helemaal rood. Slechts één stukje is groen. “Wat fijn dat er toch iets is waar je je fijn over voelt!” merk ik op. Je weet alleen niet zo goed meer waar die groene punt over ging. Het rode overschaduwt alles.

Vervolgens gaan we op zoek naar alle fijne gevoelens die bij die ene groene punt horen. Voortvarend kies je de emotiekaartjes die bij je passen. Dat zijn er best nog veel! We lopen ze stuk voor stuk langs, waarbij er steeds meer leuke herinneringen en anekdotes voorbij komen. Het zonnetje in je hoofd begint langzaam maar zeker weer te schijnen en je ogen gaan weer stralen. En daar komt die leuke grappige blijerd weer tevoorschijn die ik in eerdere sessies heb mogen ontmoeten. Gelukkig, hij is er nog!

Een van de kaartjes die je uitkoos was Waardevol. We staan daar eens wat langer bij stil. Waardevol betekent jezelf belangrijk vinden. Jezelf waardevol vinden, echt vinden dat jij ertoe doet en je jezelf goed vinden zoals je bent is zo belangrijk! Voor veel kinderen geldt dat het gevoel van waarde afhangt van hun prestaties op school. Dat de ander een hoger cijfer heeft of iets beter kan, zegt blijkbaar iets over jou. Daarom hebben zoveel kinderen met leerproblemen zo’n negatief zelfbeeld. Kinderen zichzelf leren waarderen, los van prestaties, is daarom zo belangrijk om hen een gezond zelfbeeld te laten ontwikkelen. Zelfwaardering geeft je zowel wortels als vleugels. Des te mooier dat je dit kaartje voor jezelf uitkoos!

We ontdekken samen dat er heel veel mensen zijn die jou waardevol vinden. Superfijn! En handig ook nog. Dan is het veel minder erg als iemand niet met jou wil spelen. Dan hoef je niet meteen te denken dat je niet waardevol bent: de ander heeft gewoon even zin in iets anders.

Voordat we de sessie afsluiten met een ontspannende lichaamsbehandeling met MNRI reflexintegratie leg je opnieuw de gevoelscirkel neer: alles is nu groen, op één rood stukje na. Ik wens je toe dat het zonnetje in je hoofd blijft schijnen, want ook ik vind jou waardevol. Tot de maan en weer terug ?

Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Lichaamsgericht kindertherapeut
www.Adem-ruimte.nl

Archief

Recente berichten

Archieven

Deel dit verhaal