Net voordat je bij mij kwam, had je je zusje bezocht in het Sophia Kinderziekenhuis. Ze is heel ziek en de dokters weten nog steeds niet goed waarom.

Ik vraag je hoe het voor je was om haar zo in het ziekenhuis te zien. Je haalt een beetje verongelijkt je schouders op. “Ik kan me voorstellen dat je je best wel een beetje verdrietig voelt” opper ik. Je wordt wat onrustig en wilt graag weten wat we gaan doen vanmiddag. Ik weet het, emoties voelen is moeilijk voor je. Liever word je boos. Die emotie ken je inmiddels heel goed. Omgaan met verdriet is een heel andere vaardigheid.

“Wat vind je ervan als we een kaarsje voor je zusje aansteken? Dan is ze toch een beetje bij ons.” Je gezicht klaart op. Je vindt het een goed idee en wilt het kaarsje zelf aansteken. We sluiten even onze ogen en sturen haar onze liefde en goede wensen. Je zet het kaarsje op mijn kleine altaartje, voor de bloemen en het beeldje van de troostende moeder. Je knikt tevreden, dat is een mooi plekje.

Dan maken we samen een tekening voor in haar kamer in het ziekenhuis. Je weet meteen wat je wilt maken: een eenhoorn! Wat een bijzondere keuze van je. De eenhoorn is een krachtig spiritueel dier dat over sterke helende vermogens beschikt. Hierin toon je maar weer eens je grote gevoeligheid. Je gaat aan de slag en af en toe behoorlijk mopperend op je eigen tekentalenten komt de eenhoorn toch op papier en ook nog eens in de lievelingskleuren van je zusje. We maken een foto en sturen die naar je moeder die nog bij haar in het ziekenhuis is.

Tot slot kies je twee kaarten uit de set voor traumaverwerking via MNRI Reflexintegratie: eentje voor het gevoel dat je hebt omdat je zusje in het ziekenhuis ligt, en de ander voor het gevoel dat je hoopt dat het weer goed komt. Als ik kijk naar de reflexen die hierbij horen, klopt dit ook weer precies bij wat je nodig hebt. Je doet het zo goed op de behandeltafel dat ik uitgebreid een aantal belangrijke reflexen bij je kan doen die je zullen helpen om beter om te gaan met deze stressvolle tijd. Zodat je niet zo snel boos hoeft te worden en er ruimte ontstaat om het verdriet in je hart toe te laten en via helende tranen kunt afvoeren.

Het branden van een kaarsje is al sinds eeuwen een troostrijk ritueel. Een kaars geeft licht in de duisternis en symboliseert hiermee de hoop, liefde en warmte die we voor iemand in ons hart meedragen in tijden die moeilijk of verdrietig zijn. Een kaarsje voor iemand branden is een daad van Liefde en geeft uitdrukking aan onze wensen en gevoelens daar waar andere mogelijkheden niet onder handbereik zijn.

In mijn hart brandt een kaarsje voor jou en jouw familie ?
Alle goeds lieverd en tot volgende week.

Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Lichaamsgericht kindertherapeut
www.Adem-ruimte.nl

Archief

Recente berichten

Archieven

Deel dit verhaal