Lidwina

Bij Ellen ben ik terecht gekomen doordat ik volkomen vastliep op de (non-) communicatie met een van mijn twee dochters. Zeer lange tijd al leed ik hieronder, hetgeen zich ging uiten in een diepe neerslachtigheid bij het wakker worden ’s morgens, een intense moeheid, kwetsbaarheid en een lijf dat totaal gevoelloos was geworden.

Omdat ik niet meer wist hoe ik met de situatie om moest gaan, zocht ik de begeleiding van Ellen. Bij haar – in haar harmonieuze en lichte (heerlijk geurende!) ruimte – kon ik mij openen en is de ontdekkingsreis naar binnen begonnen.

Het werd mij duidelijk dat ik mezelf het recht op ‘een eigen leven’ volkomen had ontzegd, vanuit de gedachte nog steeds die dienstbare, zichzelf wegcijferende moeder te moeten zijn. Mijn kinderen (nu rond de 40 jaar) waren niet anders gewend geweest en konden nog steeds niet inzien dat ik, nu ze al jaren niet meer bij mij woonden, mijn eigen leven had. Ik durfde daar niet genoeg voor op te komen (dat zou toch egoïstisch zijn!), maar ondertussen kreeg het een enorme impact op mijn leven en bereikte langzamerhand mijn gevoel van eigenwaarde het nulpunt. Daar kwam nog bij dat ik in de sessies ontdekte, dat ik me naar hen toe (onbewust) heel schuldig heb gevoeld: over mijn scheiding ( twintig (!) jaar geleden), over de nieuwe man in mijn leven en de daardoor veranderde ’thuissituatie’ (hoe kon ik ze dat aandoen?).

Uiteindelijk heb ik kunnen zien dat ik mijn kinderen als moeder los mag laten, dat ik hun problemen niet meer hoef op te lossen, maar dat zij daar zelf verantwoordelijk voor zijn; dat ik mij niet meer afhankelijk van hen wil opstellen en mijzelf toesta voor mijn eigen leven te gaan staan, net zoals zij hun eigen leven hebben. Ook ik ben de moeite waard en mag mijn eigen ruimte innemen. Alleen al door dit alles bewust te worden is er een enorme last van mijn schouders gevallen. Ik heb met recht weer “ademruimte” gekregen.

Nu, al na een half jaar (10 sessies), is mijn neerslachtigheid aanzienlijk afgenomen, heeft vermoeidheid plaatsgemaakt voor energie en voel ik mij emotioneel steviger. Wel moet ik mijn nieuwe voornemens nog leren “leven”. Oefening baart kunst, is het gezegde, en daar wil ik voor gaan. Wel merk ik al dat mijn pogingen soms op weerstand stuiten, zeker daar waar ik probeer “mijn eigen ruimte” in te nemen. Zó hebben velen mij nog niet gekend!

Tot slot: de door Ellen met toegewijde aandacht uitgevoerde massages brengen mij weer in contact met mijn lichaam. Daarnaast geven ze mij ook een gevoel van verwend te worden. Een paar uur later, wanneer ik mij in de avond terugtrek in de stilte van mijn kamer, heb ik me diverse keren zo ontspannen en behaaglijk gevoeld zoals ik dat in jaren niet heb meegemaakt. Wat kon ik daar blij van worden! En dan ook nog gehuld in een prachtige, kleurrijke doek door Ellen zelf vervaardigd…

Ik zie het gebeuren: mijn leven krijgt weer kleur!