Fabienne (5 jaar)

Mijn dochter Fabienne is van kleins af aan een pittige tante. Een spontane creatieve meid die duidelijk een eigen willetje heeft. Heel veel fantasie en een heel goed geheugen. Alleen op school zagen zij een andere kant. Niet luisteren, dweilen over de vloer, snel afgeleid, de strijd aan gaan etc. Ze dachten aan ADHD.

Voor mij stond dat absoluut niet vast. Ik zag een meisje dat gevoelig was, op een andere wijze haar emoties uitte, wel degelijk luisterde alleen gingen er ook nog 1000 andere gedachten door haar hoofd. Inslapen en doorslapen was dan ook lastig. En o ja ze was ook wat “onhandig”. Zat onder de blauwe plekken, vond fietsen en schommelen erg moeilijk en struikelde nog wel eens.

Via onze logopediste las ik een artikel van Ellen, waarin ze schreef over Reflexintegratietherapie. Wat een verademing! Geen medicijnen maar een therapie die Fabienne wellicht kon helpen om zich beter te concentreren, rust te krijgen in haar lijf en hoofd en haar meer evenwicht te geven om stabieler door het leven te gaan. Na een uitgebreide intake zijn we gestart. Iedere keer vijf sessies en dan een gesprek om met Ellen de voortgang te bespreken.

De sessies waren zeer afwisselend en al spelenderwijs kreeg Fabienne oefeningen die we thuis natuurlijk herhaalde. Ze rolde als een “potlood” door de kamer en uiteraard mama en papa er achteraan, we liepen als “bomen” met lange “takken” door het huis of waren een “hagedis” in de modder. Op advies van Ellen heb ik een aromatherapie lamp gekocht. Super handig een bedlampje en een fijn geurtje om te kalmeren en lekker in te slapen.

Ik heb geleerd hoe ik Fabienne d’r voeten kan masseren en kan zorgen dat haar benen rustig worden. En de klopjes die we twee keer per week doen, “helpen” Fabienne om fijn te dromen. Het was soms pittig om Fabienne haar oefeningen te laten oefenen of aan Ellen te laten zien hoe goed ze had geoefend. Maar ook daar had Ellen een oplossing voor.

Inmiddels is Fabienne gestart in groep 3. Fietsen kan ze als de beste, ze heeft bijna geen blauwe plekken meer en struikelen is er bijna niet meer bij. Een vroege slaper zal ze nooit worden maar ze slaapt rustiger in, slaapt regelmatiger door en heeft veel minder last van enge dromen. De concentratie is vele malen beter al ziet Fabienne nog steeds heel veel details die toch ook wel interessant zijn.

Ik zie met name een vrolijkere Fabienne die “steviger” in het leven staat. De sessies en gesprekken met Ellen hebben ons alle twee veel gebracht. De rust, toewijding en warme persoonlijkheid van Ellen hebben we beide als prettig ervaren. Zelfs zo fijn dat Fabienne met regelmaat vraagt wanneer we weer spelletjes gaan doen bij Ellen!