Integratieve Babytherapie is een traumatherapie voor baby’s, gericht op het verwerken en helen van een ingrijpende prenatale en/of geboorte ervaring, gezien vanuit het perspectief van de baby.

Integratieve Babytherapie is ontwikkeld door Matthew Appleton, Craniosacraal therapeut en Core Psychotherapeut. De therapie is ontwikkeld op basis van het inzicht dat baby’s bewuste wezens zijn die al heel vroeg in hun bestaan – al vanaf de conceptie – ervaringen opdoen. Deze ervaringen kunnen voor de baby stressvol en zelfs overweldigend zijn. Zo is de geboorte zoals verwacht een grote en indrukwekkende gebeurtenis in het leven van een baby. Dit is vooral het geval als er sprake is geweest van een moeilijke zwangerschap en/of geboorte (denk ook aan keizersnede, vroeggeboorte en medische interventies).

Na de geboorte wil de baby graag vertellen over zijn ervaringen, als deel van zijn of haar verwerking. Dit kan zich uiten in veel huilen, onrust, overstrekken en fysieke ongemakken. Met de Integratieve Babytherapie krijgen ouders inzicht in wat de baby nog kenbaar wil maken. Daarnaast is er voor de baby de vrije ruimte beschikbaar om zijn vroege ervaringen te delen en via gericht lichaamswerk te verwerken en los te laten.

Integratieve Babytherapie is daarmee een traumatherapie voor baby’s, die zowel voor de baby als voor de ouders helend werkt. Deze therapievorm is gebaseerd op de inzichten uit de pre- en perinatale psychologie, Body Psychology en Craniaal-Sacraal therapie. Het is een vakgebied dat zich steeds blijft ontwikkelen op basis van recent wetenschappelijk onderzoek op het gebied van neurobiologie, embryologie, epigenetica en traumatologie.

Ben je benieuwd hoe een sessie in zijn werk gaat? Lees hier mijn blog.