Dit programma voor bewegend leren verbetert op een speelse manier de balans, concentratie en motoriek.

De afkorting Bal-A-Vis-X (spreek uit: ballavissiks) staat voor Balans – Auditory (gehoor) – Visual (zicht) – Excersises (oefeningen). Dit oefenprogramma bestaat uit een serie van ritmische oefeningen met speciale zandzakjes en balletjes. Deze kunnen zelfs op een balansbord worden gedaan. Voor kinderen zijn de oefeningen speels en uitdagend, zeker voor hen die behoefte hebben aan bewegend leren. Het programma is geschikt voor mensen van alle leeftijden, van kleuters tot senioren. Senioren voelen zich alerter en energieker en staan stabieler op hun voeten.

Een totale coördinatie van het lichaam is vereist. De linker- en rechterhersenhelft, en ook de ogen, oren, handen en voeten moeten flink met elkaar samenwerken. Het zijn leuke oefeningen, zodat je niet het idee hebt dat je oefent, maar speelt.

Kinderen vinden dit programma erg leuk en verbeteren zo spelenderwijs de samenwerking tussen beide hersenhelften. Deze samenwerking is essentieel bij de ontwikkeling van schoolse vaardigheden, zoals lezen, schrijven en rekenen. Ook ontstaat er door de ritmische bewegingen meer rust in het systeem, waardoor er meer focus ontstaat en de concentratie verbetert.

Bal-a-vis-X is zeer effectief gebleken bij:
> Leermoeilijkheden (cognitieve integratie wordt bevorderd)
> Gedragsproblemen (gedrag komt tot rust)
> ADD/ADHD (impulsiviteit neemt af en het volhouden van de aandacht neemt toe)
> Stressgevoeligheid (fysieke coördinatie neemt toe en stress neemt af)

In mijn praktijk werk ik bij kinderen met dit programma voor bewegend leren in de individuele sessies, vaak in combinatie met MNRI Reflexintegratie therapie.