Kindermassage helpt het hele kind, lichaam en geest, te ontspannen en tot rust te komen.

Huidcontact en aanraking zijn levensbehoeften. Het is zelfs zo dat baby’s die niet worden aangeraakt ernstige neurologische stoornissen ontwikkelen of zelfs sterven. Liefdevol en aandachtig aangeraakt worden geeft een gevoel van veiligheid, verbinding en geborgenheid. Het vermindert het stressniveau in het lichaam en maakt in het brein neurotransmitters aan die pijnstillend werken en het lichaam helpen ontspannen en het hoofd tot rust brengen.

Kindermassage is erg effectief gebleken bij kinderen die overmatig druk zijn, moeilijk in slaap komen, zich lastig kunnen concentreren of motorisch onrustig zijn. Door het masseren ontwikkelen ze meer lichaamsbesef en voelen ze dat ze zich in een veilige ruimte bevinden: hun eigen lichaam. Het helpt kinderen om zich bewust te worden van hun eigen begrenzing: waar stop ik en waar begint de ander. Ze ontwikkelen meer gevoel van innerlijke ruimte. In plaats van dat alles zich in hun hoofd afspeelt, krijgt de drukke energie die zich daar bevindt letterlijk meer ruimte. Het kind ‘zakt’ meer in het lijf en komt tot rust. Kindermassage is daarom ook bij uitstek geschikt voor kinderen die veel piekeren of snel angstig zijn.

Verder geeft kindermassage ook goede resultaten bij kinderen met medisch onverklaarbare klachten, zoals buikpijn en hoofdpijn. Veel kinderen hebben te maken met stress in hun leven, door het grote beroep dat het onderwijs doet op hun tijd, energie en vermogens. Het zenuwstelsel staat daarom vaak continu onder spanning. Via massage en aanraking komen lichaam en geest weer tot rust, waardoor er ruimte ontstaat voor verdere groei en ontwikkeling.

In de sessies werk ik veel met kindermassage. Ik combineer het met de andere lichaamsgerichte therapieën in mijn praktijk, zoals MNRI® Reflexintegratie.

Ouders kunnen bij mij ook lessen kindermassage volgen.