blauwe vlingerFamilieopstellingen helpt je om je eigen plek in te nemen en oude remmende patronen los te laten. 

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen (gezin van herkomst) waarin we zijn opgegroeid. Inzicht in deze patronen heeft een diep helend werking.

De oorsprong van deze methodiek ligt onder andere bij Bert Hellinger en Virginia Satir. Hellinger ontdekte de kenmerken van elk systeem en ontwikkelde een methode om hiermee te werken en de oorzaken inzichtelijk te maken. Hij ontwikkelde het systemisch werken in eerste instantie voor het werken met families (familieopstellingen), later deed hij dat ook voor organisaties (organisatieopstellingen).

Wij worden allemaal geboren in een familie, met eigen familiethema's en patronen die generaties kunnen doorwerken. Een opstelling geeft veel inzicht in dieperliggende patronen waar je in gevangen zit. Een dergelijke verstrikking kan zich als volgt uiten:

Angstig zijn
Gebrek aan ondernemerschap
Doelen niet halen
Niet weten wat je wilt
Onzekerheid
Niet productief zijn
Onduidelijke lichamelijke klachten
Aanhoudend gevoel van onrust
Extreem verantwoordelijkheidsgevoel

Met familieopstellingen kun je deze onbewuste patronen zichtbaar maken. Daarin zet je het systeem waarin je functioneert letterlijk uit in de ruimte en neem je hierin je positie in. Door op verschillende posities te staan kun je de dynamiek van het systeem letterlijk 'aan den lijve' ervaren. Hierdoor ontwikkel je meer inzicht in de manier waarop je je tot je omgeving verhoudt en in welke patronen je - vaak al vanaf je vroege jeugd - verstrikt zit.

Dit systemisch werk helpt je om de eigen juiste plek binnen het systeem in te nemen en oude remmende patronen zichtbaar te maken en los te laten. Hierdoor ontspant het systeem, waardoor er ook op andere plekken patronen kunnen verschuiven, zonder dat deze direct zijn aangeraakt.

Terug

Op de hoogte blijven? Vul hier je e-mailadres in.